Julkaisujen tekijöille!

Kuuluuko työnkuvaasi erilaisten julkaisujen (esim. raporttien, vuosikertomusten tai henkilöstölehden) tekeminen? Teetkö vaativia julkaisutöitä sekä printtiin että webiin? Tälle sivulle on koottu tietoa Sinulle soveltuvista välineistä ja kursseista. Valitse itsellesi sopiva kurssimix ja kehitä ammattitaitoasi!

InDesign

Adoben InDesign on varsinainen monitoimityökalu sekä printti- että digijulkaisujen tekijöille. InDesignilla teet helposti näyttävät sanomalehti-ilmoitukset, pienimuotoiset esitteet ja mainokset tai järeät tuoteluettelot. InDesignin ensimmäinen versio julkaistiin vuonna 1999 ja se on vuosien kuluessa hioutunut julkaisualan ammattilaisten standardi-työkaluksi. InDesign-käyttäjänä hyödyt ohjelman vahvasta kyvystä tuottaa painokelpoisia pdf-tiedostoja ja työ-tiedostojen yhteensopivuudesta esimerkiksi mainostoimistoista saatavan materiaalin kanssa.

InDesign-koulutus jakautuu neljään eri kurssiin:

InDesign 1: perusteet järjestetään keväällä 2018 kaksi kertaa: 15.-16.2.2018 ja 19.-20.4.2018.

InDesign-perusteet kurssi soveltuu hyvin vasta-alkajille ja niille, jotka ovat itsenäisesti jo opiskelleet ohjelman käyttöä, mutta haluavat vahvistusta työskentelytapoihinsa ja ohjelman eri ominaisuuksien tehokkaaseen käyttöön.

***

InDesign 2: pitkät julkaisut ja luettelot järjestetään seuraavan kerran 26.4.2018

InDesign 2 -kurssi on suunniteltu InDesignin peruskäytön hallitseville, jotka tekevät pitkiä julkaisuja: esimerkiksi tuoteluetteloita, vuosikertomuksia tai kirjoja. Kurssilla käsitellään erityisesti pidempien julkaisujen koostamiseen liittyviä InDesignin toimintoja.

***

InDesign 3: julkaisun ulkoasu 8.3.2018

InDesign 3 -kurssi täydentää InDesign-osaamisesi. Kurssi keskittyy työvälineen oppimisen sijaan hyvän julkaisun periaatteisiin. Kurssilla käymme läpi, miten välttää julkaisun tekijän tyypillisimmät sudenkuopat ja miten InDesignin piirtotyökaluja ja tehosteita käytetään luovasti julkaisujen kuvittamiseen ja ammattimaisen ulkoasun viimeistelyyn. Tämä kurssi edellyttää aikaisempaa InDesign-käyttökokemusta. Kurssi toimii myös tiiviinä kertauskurssina InDesignin käyttöön, jos olet joskus aikaisemmin ohjelmaa käyttänyt, mutta unohtanut sen toimintaperiaatteet.

***

InDesign 4: digijulkaisut järjestetään seuraavan kerran 27.4.2018

InDesign 4 -kurssilla opit tekemään verkkoon optimoituja ja sisällön esitystavoiltaan monipuolisia digijulkaisuja. Digijulkaisut voivat olla esimerkiksi tuoteluetteloiden verkkoversioita tai organisaation asiakaslehtiä. Kurssilla tutustutaan myös sähköisten kirjojen ePub-tiedostomuotoon ja sen tekemiseen InDesignilla. Kurssi soveltuu InDesignin peruskäytön hallitseville.

Photoshop

Photoshopilla käsittelet ja korjaat kuvia ammattilaisvälinein. Jos teet esitteet ja mainokset InDesignilla, kannattaa kuvat käsitellä ensin painovalmiiksi kuvankäsittelyohjelmassa. Photoshopin korjaustyökaluilla saat epäonnistuneetkin otokset käyttökelpoisiksi ja voit luoda esimerkiksi näyttäviä yhdistelmäkuvia. Photoshopin ensimmäinen versio julkaistiin jo vuonna 1990, mutta ohjelman varhaishistoria juontaa juurensa aina vuoteen 1987 saakka. Kuvankäsittelyn peruslogiikka on pysynyt samana, mutta uusimmissa versioissa on sellaisia hämmästyttäviä ominaisuuksia, joista voitiin 80-luvulla vain uneksia.

Photoshop 1: perusteet järjestetään keväällä 2018 kaksi kertaa: 15.-16.3.2018 ja 24.-25.5.2018

Photoshop 1: perusteet -kurssi soveltuu erittäin hyvin printtimateriaaleja tekeville. Kurssilla käsitellään kaikki keskeiset kuvakorjaus-työkalut sekä painokelpoisten kuvien valmistaminen.

Illustrator

Piirto-ohjelma Illustrator soveltuu hyvin esitteiden ja mainosten tekijän apuvälineeksi. Illustratoria voi käyttää resuluutiovapaiden piirrosten ja grafiikan tekemiseen InDesign-julkaisuihin. Illustratorilla on myös helpompi luoda tarkkuutta vaativaa infografiikkaa (esim. kartat) ja kuvia kuin Photoshopilla. Illustratorilla voi tehdä tarvittaessa koko esitteen tai mainoksen, sillä siinä on kaikki tarvittavat tekstityökalut pienjulkaisuja varten. Illustrator on myös mainio väline roll-uppien ja julisteiden tekemiseen.

Illustrator 1: perusteet on kurssikalenterissa seuraavan kerran 5.-6.4.2018

Illustrator 1: perusteet kurssi soveltuu vasta-alkajille ja ohjelmaa jonkin verran käyttäneille. Kurssin aikana opitaan kaikki keskeiset piirtotyökalut ja menetelmät vektorigrafiikan tuottamiseen. Käsittelemme myös tekstityökalut sekä valokuvien vektoroinnin ja kuvien viennin InDesign-ohjelmaan.

Acrobat Pro 1: Pdf-tiedoston muokkaus ja asiakirjahallinta

PDF-tiedostomuoto on asiakirjojen ja julkaisujen sähköisen jakelun tiedostomuoto. Adoben Acrobat Pro on puolestaan paras väline pdf-tiedostojen muokkaukseen ja muuntamiseen. Vuodesta 1993 lähtien kehitetty ohjelmisto on muuttunut käyttöliittymältään paljon vuosien varrella, mutta yhä edelleen sen tarjoamat välineet monipuolisten ja tiedostokooltaan optimoitujen pdf-tiedostojen luomiseen ovat ylittämättömät. Acrobat Prolla tehdään myös toimivat sähköiset lomakkeet.

Acrobat Pro 1 -kurssipäivä järjestetään keväällä 22.3.2018

Acrobat Pro 1 -kurssi on tarkoitettu aloittelijoille. Kurssilla käytetään uusinta Acrobat DC -versiota.

Microsoft Office Word

Tekstinkäsittelyohjelmien nestorin Microsoft Wordin ensimmäinen versio julkaistiin jo vuonna 1983. Nyttemmin Wordkin on jo siirtynyt osittain pilvipalveluksi, jota voi käyttää sujuvasti myös mobiililaitteilla. Sujuva tekstinkäsittely edellyttää asettelun ja muotoilun hallintaa ja johdonmukaista käyttöä, varsinkin pitkiä asiakirjoja kirjoitettaessa. Word-ohjelman avulla tekstinkäsittely on mahdollista vakioida sellaiseksi, että käyttäjä voi keskittyä sisällön tuottamiseen välineen sijasta.

Word - sujuva tekstinkäsittely -koulutus vain tilauskoulutuksena.